Case inteligente: Ce avantaje au și de ce să alegi una?

Timp de citire: 8 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Probabil că ai auzit oameni vorbind despre case inteligente, dar ce anume face ca o casă să fie „inteligentă”?
Și de ce ți-ai dori una?

Avantajele unei case inteligente includ totul, de la economisirea de energie și bani la creșterea securității și confortului. Dacă dorințele și nevoile tale sunt destul de simple, doar câteva produse relativ ieftine îți vor oferi majoritatea facilităților unei case inteligente de ultimă generație - cu un buget mult mai modest. Și dacă te asiguri că aceste produse inteligente pentru casă sunt compatibile între ele, vei construi o bază solidă pe care o poți extinde în timp.

case inteligente - avantaje

Camere de supraveghere

Unul dintre cele mai mari beneficii ale unei case inteligente este acela de a ști ce se întâmplă atunci când nu ești de fapt acolo. În acest scop, kiturile de la companii specializate îți pot monitoriza întreaga casă împotriva spargerilor prin utilizarea senzorilor de la ușă, a senzorilor de mișcare interioară și a sirenelor.

Unele sisteme, permit chiar auto-monitorizarea, renunțând la legătura către serviciile de urgență, astfel încât să poți monitoriza casa fără o taxă lunară. În ceea ce privește camerele reale, multe dintre camerele de securitate la domiciliu de top de pe piață se situează aproximativ în gama de 200 €, unele dintre ele necesitând o taxă suplimentară pentru a stoca videoclipurile înregistrate în cloud.

Citește și: Sneak-peek în casele a patru superstaruri ale designului de obiect

Iluminare Smart

Iluminatul este o modalitate ușoară de a introduce elemente „inteligente” în casa ta, pas cu pas. Dar poți obține un sistem inteligent de iluminare fără un hub central (a se vedea mai jos mai multe despre hub-uri). Nu numai că acest lucru este realizabil, dar este posibil să alegi un sistem capabil să interacționeze și cu alte elemente inteligente ale casei.

Becurile de la LIFX și TP-Link, de exemplu, comunică prin Wi-Fi, în timp ce altele comunică prin radio Bluetooth din telefonul tău smartphone. Aruncă o privire asupra sistemului Noon Home pentru un sistem de control al iluminării foarte sofisticat – dar relativ scump. 

Termostate Smart

Termostatele inteligente de astăzi merg mult dincolo de a se baza pe un program simplu pentru a regla temperatura din casa ta. De fapt, vor permite să creezi programe sofisticate pentru fiecare zi a săptămânii și îți oferă control complet asupra sistemului tău, indiferent dacă ești acasă sau în deplasare.

Mai mult, cele mai bune termostate inteligente vor avea un impact extraordinar nu numai asupra confortului, ci și asupra portofelului. Cu termostatele Cuib și Ecobee, de exemplu, poți regla aerul condiționat și încălzirea în funcție de ora din zi sau când ajungi acasă.

Ecobee îți permite chiar să utilizezi senzori multifuncționali pentru a încălzi sau răcori doar camerele pe care le utilizezi de fapt la un moment dat.

Citește și: RE/MAX și ClassIN te ajută să te muți în casa perfectă

Curățare smart

Pentru curățarea inteligentă cu un buget ok îți recomandăm mai multe instrumente.

Bruno Smartcan

Acest coș de gunoi special are senzori, astfel încât să îl poți deschide fără a atinge capacul. De asemenea, are o funcție de aspirație lângă podea, astfel încât să poți mătura resturile direct înăuntru.

Ecovacs Deebot

Acest aspirator este activat vocal prin Alexa sau Google și controlabil printr-o aplicație, care permite aspirarea casei înainte de a ajunge acasă.

LG ThinkQ

LG are mai multe mașini de spălat și uscătoare care funcționează cu aplicația sa împreună cu Alexa sau Google, astfel că poți porni mașina de spălat rufe chiar de pe telefon. 

Hub-uri Centrale

Dacă crezi că într-o zi s-ar putea să investești într-un hub inteligent de acasă, care să reunească toate aceste componente sub o singură interfață de utilizator, asigură-te că toți biții cumpărați vor fi compatibili cu un Samsung SmartThings, un Wink Hub 2, sau orice alt sistem care poate găzdui dispozitive terțe.

Logitech, de exemplu, va încorpora toate dispozitivele tale inteligente de acasă într-un sistem hub pe care îl poți controla cu ușurință de pe telefon sau tabletă. Evită echipamentele inteligente de casă ultra-ieftine atunci când faci cumpărături și asigură-te că verifici site-urile web ale producătorilor de hub-uri pentru a determina ce dispozitive pot fi suportate de fiecare.

Am acoperit elementele de bază aici, dar dacă faci o căutare mai amănunțită, vei găsi o mulțime de elemente suplimentare de explorat, cum ar fi sistemele inteligente de aspersoare care udă gazonul automat în funcție de vreme, nuanțele ferestrelor care se închid cu o simplă apăsare de buton, electrocasnicele pe care le poți controla de la distanță și prize inteligente care pot controla aproape orice se conectează la un perete.

Deci, după cum poți vedea, o casă inteligentă nu este doar un lucru - poate fi orice îți dorești să fie. Ai puterea de a alege sistemele și caracteristicile care se potrivesc cel mai bine nevoilor și bugetului tău particular și de a personaliza totul pentru a-ți face casa mai sigură, mai accesibilă și mai convenabilă.

Citește și: Canapele, divane, meridiene – ghid de supraviețuire

 

Click me

Află ultimele noutăți de la RE/MAX