Se schimbă în 2021 profilul investitorului în imobiliare? Trei tendințe care se conturează la final de an 2020

Timp de citire: 7 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Fiecare început de an înseamnă o șansă nouă de a progresa. Anul 2021 vine cu un context economic nesigur, iar multe business-uri trebuie să își schimbe strategia, adaptând-o acestuia. Numeroase afaceri au avut de suferit în această perioadă. Domenii precum evenimentele, HoReCa, turismul au fost afectate semnificativ de criza sanitară din 2020.

Tendinte imobiliare 2021 - profilul investitorului
Ne apropiem cu pași repezi de finele anului 2020. Implicit, de acea perioadă în care fiecare dintre noi analizăm ce am făcut bine și ne gândim la ceea ce ne dorim pentru viitor. Cu siguranță că și în acest an multe persoane vor pune o locuință nouă pe lista dorințelor pentru anul 2021... Iar pentru o parte dintre aceștia aceasta se va împlini, chiar dacă traversăm o perioadă cu multe incertitudini economice.
 
Evenimentele anului 2020, în care o criză sanitară a condus la creșterea numărului de persoane ce muncesc de acasă, au schimbat semnificativ cererea pe piața imobiliară. Ne dorim un apartament în care să avem și un spațiu de lucru sau mai degrabă o casă, cu o bucată de teren cât de mică.
 
Ne bucurăm mai degrabă de o zonă liniștită acum, dar cu acces la facilitățile orașului. Tendința exista și înainte de apariția pandemiei Covid-19 de altfel, problema fiind deplasarea la locul de muncă. La început de an 2021, lucrurile stau diferit.
 
Citește și: Piața imobiliară în România în 2020 - previziuni postpandemie

Apartamente mai mari, amenajate diferit

„Biroul de acasă” are nevoie de un spațiu pentru a funcționa. Acest aspect face ca multe dintre familii să se gândească serios la reamenajare sau chiar la achiziția unui apartament nou. Cerere există așadar, iar o parte dintre persoane au și resursele financiare pentru a achiziționa o locuință.
 
Parcurgem o perioadă de recesiune atipică, cu zone economice afectate profund de criza sanitară și cu altele, care au avut de suferit puțin spre deloc. Cei care activează în domenii care și-au continuat dezvoltarea și în această perioadă, nu și-au văzut veniturile afectate și pot în continuare să achiziționeze o locuință.

Crește popularitatea caselor din zonele rezidențiale

Un apartament mai mare, cu spațiu de birou, sau o casă cu un teren oricât de mic, în apropierea orașului? Fiecare familie va avea răspunsul ei la această întrebare, dar agenții imobiliari văd deja o creștere a cererii pe segmentul caselor din zonele rezidențiale. Dezvoltatorii au sesizat și ei noul tip de cerere și încep să își adapteze corespunzător oferta.
 
Sunt din ce în ce mai populare casele ceva mai mici, cu un pic de teren (sau chiar mai mul) – case pe care cumpărătorul standard al unui apartament de două camere nu și le putea permite înainte.
 
Citește și: 8 lucruri de luat în considerare atunci când cumperi o proprietate construită în 2020

Rămâne locația la fel de importantă?

Un cunoscut om de afaceri, investitor pe piața imobiliară, spunea la un moment dat că folosește trei criterii atunci când alege o nouă investiție. Acestea sunt: „locația, locația, locația”.
 
Locația rămâne esențială și pentru cumpărătorul anului 2021. Totuși, criteriile de alegere a unei locații bune încep să se schimbe. Centrul unui oraș mare nu mai este privit de mulți cumpărători ca locația ideală. Marele său avantaj – acela de a ajunge rapid la serviciu – a fost eliminat pentru multe persoane odată ce majoritatea companiilor implementează munca de acasă sau o variantă hibridă.
 
E un trend ce va continua, foarte posibil, și la încheierea crizei sanitare pe care o parcurgem, pentru că mulți angajatori înțeleg acum că pot face economii importante renunțând, cel puțin parțial, la birourile pe care le ocupau.
 
 
Așadar, 2021 ar putea fi anul caselor mai mici în zone rezidențiale, cu teren, sau apartamentelor mai mari, iar termenul de „locație mai bună” ar putea fi diferit. Specialiștii sunt de părere, de asemenea, că vom putea asista și la o reașezare a prețurilor, cererea rămânând însă constantă, cumpărătorii orientându-se către alt tip de locuințe. Rămâne să vedem dacă toate aceste tendințe care se conturează în acest moment vor continua pe între parcursul anului 2021.
 
 

Click me

 

Află ultimele noutăți de la RE/MAX