Sustenabilitatea în imobiliare - cât de sustenabilă este piața de imobiliare din România

Timp de citire: 10 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Piața de imobiliare din România a cunoscut foarte multe provocări în contextul pandemic. Indicatorii arată că pandemia generată de COVID-19 a adus o scădere a volumului de vânzări, raportat la anii trecuți. Însă, în ceea ce privește prețul, acesta nu a avut foarte mult de suferit. Ba chiar a înregistrat creșteri pe anumite sectoare.

Sustenabilitatea pieței imobiliare din România

Indicele imobiliare.ro arată faptul că la începutul anului 2020, față de anul 2019, metrul pătrat pentru sectorul rezidențial de apartamente a cunoscut o creștere de preț de circa 120 euro. Iar studiile realizate de specialiști confirmă această creștere.

Spre exemplu, studiul realizat de RE/MAX România împreună cu Maru / Blue – grupul de firme de cercetare și experți data services, la nivel european, arată faptul că România este încă o piață sustenabilă.

Raportat la cifre, pentru anul 2021 se prevede o creștere a pieței imobiliare cu 5%, România fiind astfel printre cele mai atractive piețe imobiliare din Europa, pentru investitori, alături de țări precum Germania, Norvegia sau Finlanda.

Sustenabilitatea în imobiliare – Ce spun prețurile despre piața din România?

Dacă ne raportăm la sectorul rezidențial, comparând prețurile și randamentele exprimate în Euro din România cu cele de la nivel european, putem să ne dăm seama de ce piața din România este considerată una de oportunitate.

Spre exemplu, prețul mediu de vânzare în 2020 a fost 67.250€ în zonele urbane și 45.000€ în zonele rurale pentru apartamente. În 2019,prețul mediu de vânzare pentru apartamente a fost de 65.000€ în oraș și 42.500€ în zonele rurale. În același timp, în Germania, spre exemplu, prețul a fost de 255.899€ pentru apartamente.

Dacă raportăm chiriile pe care le putem primi pe un apartament în România și chiriile pe care le putem obține în Germania, descoperim rapid că România încă reprezintă o piață foarte atractivă pentru investitori. În plus, dacă facem un calcul raportat la puterea de cumpărare, vedem că un român care are salariul minim ar trebui să muncească aproximativ 12 ani pentru a acoperi costul unui apartament.

În timp ce un german ar trebui să muncească în medie cu aproximativ 2 ani mai mult pentru a-și permite un apartament.

Astfel, oferta de imobiliare din România este mai avantajoasă ca preț. În plus, sustenabilitatea pieței face referire și la alți factori cheie de pe piață. Unul dintre cei mai importanți factori este reprezentat de nevoile consumatorilor și preferințele acestora.

Citește și: Tendințe pentru piața imobiliară în 2021

Ce vor cumpărătorii în România și care sunt preferințele pe piața imobiliară?

În 2021 s-a observat o creștere incredibilă a sectorului de case. Prețurile pentru case au crescut cu zeci de procente în unele zone. Conform Raportului Imobiliar European, mai mulți cumpărători români caută case mai mari, duplexuri, locuințe amplasate în mediul rural, pentru a fi mai aproape de spațiile verzi.

Specialiștii consideră că piața românească va fi condusă de către cei care caută să achiziționeze prima lor locuință în acest an. În ceea ce privește tipul de proprietate, apartamentele și case duplex sunt proprietățile care au parte de cea mai mare activitate.

De asemenea, România este o piață sustenabilă și în ceea ce privește segmentul luxury. Și piața de lux a rămas constantă. Familiile și cuplurile tinere alcătuiesc de obicei segmentul principal de cumpărători la noi. Însă și pe piața de birouri și de spații comerciale lucrurile arată promițător.

Citește și: Case inteligente: Ce avantaje au și de ce să alegi una?

În urma realizării unui chestionar imobiliar la nivel național, Clubul Profesioniștilor în Imobiliare raportează că 90% dintre respondenți consideră că birourile vor continua să existe.

Așadar, chiar dacă trăim într-o eră a muncii digitalizate și a echipelor remote, piața de birouri este încă una atractivă. Iar acest lucru face ca investitorii corporate să se bucure de oportunități. Asta face ca mediul de business din România să prospere și să ne putem raporta și la sustenabilitatea unei afaceri care utilizează astfel de spații sau chiar la sustenabilitatea afacerii din prisma unei agenții imobiliare.

Citește și: Piața imobiliară din România comparativ cu alte țări în 2021

Factorii cheie care impactează piața de imobiliare din România

Rentabilitatea și accesibilitatea proprietăților imobiliare din România, fie că discutăm despre segmentul rezidențial sau cel de birouri, sunt principalii factori atunci când măsurăm sustenabilitatea pieței. Faptul că prețurile sunt încă extrem de mici, raportate la nivelul prețurilor din Vest, dar și faptul că avem randamente foarte bune la chirii, face ca România să fie o piață în care investitorii se pot bucura de succes.

În plus, rata de șomaj din ce în ce mai mică, coroborată cu ajutoarele pe care le-a oferit Guvernul în perioada de carantinare COVID-19 pentru cei care au intrat în șomaj tehnic, asigură din nou sustenabilitate pieței. Iar în plus, ratele dobânzilor, care sunt din ce în ce mai atractive, ajută piața imobiliară să înflorească de la an la an în România, fapt care se poate observa și în nivelul de activitate a constructorilor și dezvoltatorilor imobiliari.

Iar aceștia nu sunt singurii care se bucură anual de cifre impresionante în business-ul lor. O afacere la fel de profitabilă în România devine și înființarea unei agenții imobiliare. O astfel de afacere poate fi extrem de atractivă financiar.

La o astfel de afacere te poți gândi mai ales atunci când ai parte de sustenabilitate a unui plan de afaceri testat și demonstrat ca fiind profitabil în întreaga lume. Discutăm aici despre oportunitatea de a achiziționa o franciză imobiliară Remax.

Concluzii – sustenabilitatea pieței imobiliare în România

Așadar, în concluzie, raportându-ne la studiile realizate de specialiștii în domeniu, dar și la Raportul Imobiliar European, realizat de către REMAX în parteneriat cu Maru / Blue, România este încă o piață sustenabilă din punct de vedere a investițiilor în imobiliare.

O piață care poate oferi an de an oportunități din ce în ce mai mari și mai atractive pentru investitorii săi, atât în ceea ce privește sectorul de vânzare cumpărare cât și cel de închiriere.

Mai multe detalii despre piața imobiliară din România, despre studii de specialitate sau despre oportunități poți afla și abonându-te la blogul Remax România.

New call-to-action

 

Află ultimele noutăți de la RE/MAX