Piața imobiliară din România comparativ cu alte țări în 2021

Timp de citire: 9 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Anul 2020 a fost unul extrem de imprevizibil pe piața imobiliară. Însă, în ciuda efectelor pandemiei COVID-19, piața imobiliară în România a rămas puternică. Mai mult decât atât, în 2021, spun specialiștii, piețele imobiliare din întreaga Europă dau semne de continuă creștere.

piata-imobiliara-romania-europa-studiu-remax

Un studiu realizat de RE/MAX la nivel european arată că majoritatea țărilor prevăd o creștere a pieței în 2021, aceasta putând ajunge până la 5%  în unele cazuri, cum e și România. În cadrul studiului specialiștii au analizat și comportamentul consumatorilor, iar interesul, atât din partea cumpărătorilor, cât și din partea vânzătorilor a rămas constant.

Relocarea a devenit un trend pe parcursul pandemiei, mai ales în rândul celor care locuiau în mediul urban. Aceștia au intrat pe piață în căutarea de case sau proprietăți în mediul rural. Astfel, pentru unii agenți imobiliari pandemia a adus o mulțime de oportunități de afaceri.

De asemenea, studiul arată că la începutul anului 2020, aproximativ 30% dintre europenii chestionați luaseră în considerare mutarea, iar 40% doresc ca în 2021 să intre pe piață. Ne așteptăm ca și țara noastră să păstreze trendul și să apară o mulțime de oportunități de investiții imobiliare în România.

Cum arată piața în România raportat cu alte țări

În România, în anul 2020, un investitor care și-ar fi dorit să achiziționeze un apartament în mediul urban, ar fi plătit în medie pe proprietate un preț de 67.250 euro. În comparație cu un spaniol care ar fi trebuit să plătească 151.070 sau cu un german care ar fi scos din buzunar suma de 255.899 euro.

Pentru o casă în România, în 2020, conform Raportului Imobiliar European, cumpărătorul interesat ar fi trebuit să plătească în medie 116.250 euro, în mediul rural, iar în mediul urban 182.500 euro. Asta în timp ce un german ar fi trebuit să achite pe o casă 506.424 euro, iar un francez ar fi putut achiziționa o casă cu suma de 210.000 euro.

Cu siguranță acesta este un motiv întemeiat pentru creșterea de cereri în rândul duplexurilor în România. Cei mai mulți români dornici să investească în ultima vreme în imobiliare aleg duplexurile și apartamentele, acestea fiind cele mai căutate proprietăți, conform studiului.

Iar dacă ne raportăm la prețurile comparative între piața imobiliară în România și piața țărilor europene, putem vedea de ce. Prețurile sunt mult mai mici. România are încă o piață imobiliară plină de oportunități.

Citește și: Tendințe pentru piața imobiliară în 2021

Cum ne poziționăm față de vecinii noștri de la Sud

În Bulgaria, spre exemplu, o proprietate imobiliară din mediul rural ar fi scos din buzunarul nostru 47.773 euro, în timp ce un apartament în mediul urban ne-ar fi costat în 2020, conform raportului, 60.681 euro.

Specialiștii spun că Bulgaria este o piață echilibrată la momentul actual, iar pentru 2021 se previzionează o creștere de până la 2% a pieței. În același timp, pe piața imobiliară din România se așteaptă creșteri de 5%, spun specialiștii.

Oportunități de investiții imobiliare în România față de alte țări din Europa

România este foarte avantajoasă pentru cei care caută oportunități de investiții imobiliare. Desigur, salariile sunt mai mici și forța de cumpărare este mai mică în comparație cu statele europene. Totuși, la un simplu calcul ne dăm seama că românii sunt avantajați în ceea ce privește achiziționarea unei locuințe personale sau în scop investițional.

Să luăm ca exemplu Austria. Comparând cu România, în Austria, pentru o casă cumpărătorul ar fi trebuit să achite suma de 277.271 euro în 2020. Iar dacă și-ar fi dorit o proprietate în capitală, suma pe care ar fi trebuit să o achite creștea spectaculos la 678.908 euro.

În Belgia, o casă costa în medie 267.500 euro, în 2020, iar în Cehia 163.503 euro. Asta în timp ce un finlandez ar fi ajuns să plătească circa 270.000 euro pe o casă. Însă, lucrurile ajung să fie și mai interesante dacă ne raportăm la piața apartamentelor.

În Belgia, spre exemplu, un apartament în mediul urban a costat în medie 230.000 euro, în 2020. Pentru un apartament în România, în anul 2020, un cumpărător ar fi trebuit să plătească suma de 67.250 euro, așa cum relevă studiul.

Iar pentru un apartament în Spania, un investitor ar fi scos din buzunar suma de 151.070 euro. În timp ce pentru un apartament în Italia, cumpărătorii ar fi plătit în 2020 suma de 153.186 euro.

Citește și: Profilul antreprenorului de succes în imobiliare

Oportunități de afaceri în România pe piața imobiliară

Chiar dacă luăm în calcul faptul că salariile sunt mai mici în România, cu o asemenea ofertă de piață, imobiliarele încă reprezintă o afacere profitabilă în România. Mai ales dacă discutăm aici și de sectorul de lux.

Proprietățile oferite în închiriere sau spre vânzare pe această piață reprezintă oportunități grozave pentru agenții imobiliari din România. Spre exemplu, la nivelul capitalei, în 2020, cea mai mare tranzacție imobiliară din sectorul rezidențial a fost o vânzare de 2.000.000 euro.

În plus, piața este prognozată să crească în 2021. Din perspectiva procentelor de creștere România se află în top, alături de țări precum Germania, Finlanda sau Norvegia.

În acest context, dacă ești în căutarea unor oportunități de afaceri în România, o agenție imobiliară poate fi o idee profitabilă de business. Mai ales dacă iei în calcul faptul că poți achiziționa direct o franciză imobiliară.

RE/MAX – franciza imobiliară nr. 1 la nivel global îți oferă oportunitatea de a face parte dintr-o echipă de specialiști imobiliari, cu know-how și experiență de generații întregi pe piață.

Dacă alegi o franciză imobiliară RE/MAX poți beneficia de training specializat și mentorat, dar și de asistență constantă în dezvoltarea afacerii. În plus, primești un plan de afaceri deja funcțional, testat și aplicat la nivel global. Și ai parte de umbrela unui brand cunoscut la nivel mondial.

Dacă ești interesat, poți să te alături echipei RE/MAX și să-ți deschizi propria agenție cu ajutorul specialiștilor noștri. Vezi cum poți prelua și tu franciza RE/MAX!

 

New call-to-action

 

Află ultimele noutăți de la RE/MAX