Tendințe și așteptări în piața imobiliară pentru 2019

Timp de citire: 11 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Tendinte-in-piata-imobiliara-2019

Dacă ar fi să rezumăm opiniile analiștilor români privind tendințele din piața imobiliară în 2019 în câteva cuvinte, acestea ar fi ”stabilizare” și ”optimism moderat”.

După ce mulți dintre specialiști consideră că anul 2018 a fost unul liniștit pentru imobiliare, 2019 pare să continue acest trend, mulți argumentând că apariția unei noi crize este foarte puțin probabilă.


O scurtă recapitulare: cum a evoluat piața în 2018

În cadrul studiului de piață realizat de RE/MAX România împreună cu imobiliare.ro, respondenții au indicat trei factori principali care au influențat evoluția pieței imobiliare în 2018:

    • Evoluția indicelui ROBOR
      În cursul anului 2018, ROBOR la trei luni a scăzut la 3,18%, faţă de 3,21% - remarcându-se cea mai scăzută valoare a indicelui ROBOR 3M din 29 iunie 2018. ROBOR la șase luni a scăzut la 3,38%, de la 3,40% - cea mai mică valoare pentru indicele ROBOR 6M din 3 iulie 2018.

    • Cererea de locuințe în creștere
      De la începutul anului și până în septembrie 2018, în România au fost vândute 427.960 de locuinte, iar cererea de locuințe a fost în continuă creștere, după cum indică și cele 24.950 de autorizații de construcție eliberate pentru proiecte rezidențiale.

    • Creșterea prețurilor proprietăților
      În cadrul raportului pentru Q3 realizat de analizeimobiliare.ro și imobiliare.ro, Dorel Niță, Head of Data and Research Imobiliare.ro, subliniază faptul că ”prețurile în România cresc acum la fel ca în țările Uniunii Europene.

Evoluția pieței imobiliare în 2019

Studiul RE/MAX și imobiliare.ro demonstrează că piața este caracterizată de un optimism moderat când vine vorba de previziunile imobiliare pentru 2019.

Dintre participanții la studiu (clienți și agenți din piața imobiliară), mai puțin de 10% cred că în 2019 piața imobiliară va cunoaște o îmbunătățire semnificativă, în timp ce peste 35% cred că prețurile pentru imobile vor crește cu până la 10%.

Tabloul pe care analiștii îl conturează pentru piața imobiliară din România în 2019 vine atât cu vești bune, cât și cu avertizări menite să încurajeze acțiunea cu precauție în tranzacționări.

Prima Casă 2019

Pe fondul analizelor și avertizărilor venite de la Fondul Monetar Internațional, Programul ”Prima Casă” ar putea fi încetinit în 2019, o veste mai puțin bună pentru cei care doreau să acceseze acest tip de creditare pentru achiziția unei noi locuințe. 2019 aduce fonduri cu 25% mai mici pentru acest program care de la debut și până în 2017 a reprezentat 80% din creditele ipotecare acordate.

ROBOR 2019

După cum o arată analiștii din piață și logică economică, majorarea ROBOR în 2019, cel puțin în cazul indicelui ROBOR la 3 luni, nu poate depăși nivelul de 3,5%, nivelul actual al ratei Lombard. Un lucru îmbucurător este faptul că dobânda de referință nu se situează pe un trend continuu ascendent.

Prețurile locuințelor în 2019

Analiștii estimează că prețurile locuințelor în 2019 vor stagna sau vor înregistra cel mult creșteri ușoare. Se așteaptă ca până în 2022, în marile orașe, preţurile să ajungă la valori mai mari, în deosebi în zonele care prezintă cel mai mare potenţial de dezvoltare economică.

Cererea pe piața imobiliară în 2019

Densificarea zonelor urbane a generat și continuă să genereze - pentru principalele orașe din Europa - o cerere mai mare pe piața imobiliară. Fenomenul va continua să fie vizibil și în România.

Dezvoltatorii imobiliari în 2019

Având costuri de construcție mai mari, mulți dintre dezvoltatori urmează să apeleze tot la credite bancare pentru a finaliza construcțiile, ceea ce, spun analiștii, va închide un cerc vicios între ROBOR 2019, cererea de locuințe, prețul de vânzare și eligibilitatea pentru credite.

România versus UE

Românii sunt printre cei mai norocoși europeni. Cheltuielile aferente locuințelor lor sunt unele dintre cele mai mici din UE. Singurele țării unde locuitorii plătesc mai puțin sunt doar Bulgaria (69% sub media UE) și Polonia (63% sub media UE), potrivit datelor biroului de statistică Eurostat.

Ce așteptări au specialiștii în imobiliare?

Valentin Morar, CEO Wallberg Properties, argumentează faptul că în anul 2019 e bine să fim prudenți, dar nu vede rostul creării de panică în piață, așteptându-se la un an bun și marcat de stabilitate.

Iată ce declară CEO-ul în cadrul raportului pentru Q3 menționat anterior:

Am asistat la un an 2018 stabil, cu un nivel al cererii ridicat constant și prețuri într-o creștere ușoară, cuprinsă între 5 și 6%, la jumătate față de ritmul înregistrat în 2017. Piață imobiliară arată bine, paradoxal am putea spune, în contextul în care avem o invazie de opinii, mai mult sau mai puțin avizate, care prezic o eventuală criză de proporții. Dar în acest moment nu există indicatori a căror evoluție să anticipeze o criză imobiliară. Și o afirm cu responsabilitatea antreprenorului cu proiecte rezidențiale active în trei orașe din țară: Arad, Brașov și Timișoara.

Mădălina Vasile, Broker/Owner RE/MAX Properties, susține că nu există motive reale de îngrijorare în acest an:

Pentru 2019, mă aștept la o reașezare, stabilizare a pieței, eventuale corecții de preț sau ușoare blocaje pe acele segmente de piață ce cuprind bunuri imobile ce sunt actualmente supraevaluate sau care nu au caracteristici de piață interesante și viabile pentru consumatori, nicidecum la o criză pe piața imobiliară.

Daniel Crainic, CMO imobiliare.ro, anticipează o creștere sănătoasă și o rafinare a criteriilor în rândul cumpărătorilor:

Ne așteptăm la un 2019 bun, cu o cerere sănătoasă și prețuri în curs de stabilizare. Cumpărătorii vor fi din ce în ce mai pretențioși, iar atribute precum localizarea, seriozitatea și prestigiul dezvoltatorului sau conceptul de locuință propus vor conta din ce în ce mai mult.

Te pregătești să vinzi sau să cumperi în anul 2019? Sistemul de reprezentare exclusivă RE/MAX Romania ți-ar putea aduce un proces de tranzacționare semnificativ îmbunătățit.

Poate îți dorești ca din anul 2019 să privești domeniul imobiliar cu alți ochi - cu cei ai unui agent imobiliar debutant, marcând o schimbare în cariera ta, sau cu cei ai unui antreprenor pregătit să crească o afacere de succes cu sprijinul de care se bucură cei care achiziționează o franciză.

Ca să îți faci o imagine mai clară despre situația pieței imobiliare din România, te invităm să descarci gratuit studiul de piață pe care l-am realizat în colaborare cu imobiliare.ro.

Click me

Află ultimele noutăți de la RE/MAX