Cum a fost influențată piața imobiliară din Cluj în 2020 - un an atipic

Timp de citire: 9 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

Anul 2020 ne-a luat pe toți prin surprindere, iar multe domenii au fost afectate de efectele pandemiei Covid-19. Oamenii de afaceri discutau deja de o vreme despre posibilitatea unei crize economice, însă nimeni nu anticipa faptul că o lume întreagă ar putea fi blocată de apariția unui virus. Descoperă în continuare cum s-a văzut influența pandemiei în piața imobiliară din Cluj și care au fost tendințele acestui an din punct de vedere al vânzărilor și închirierilor.

piata imobiliara Cluj 2020 previziuni RE/MAX

1. Piața imobiliară din România în 2020 - înainte și după declanșarea pandemiei COVID-19

Spre deosebire de evoluția din alte state europene, piața imobiliară din România a avut o traiectorie imprevizibilă, dar îmbucurătoare pentru agențiile din domeniu. Astfel, dacă înainte de pandemie cererea și oferta pe vânzare și închiriere se situau lunar la un nivel ridicat, schimbările sociale nu au adus cu sine o prăbușire, așa cum s-ar fi așteptat specialiștii.

Deși pentru o perioadă tranzacțiile imobiliare au scăzut ca număr, mai ales în contextul restricțiilor din starea de urgență, prețurile proprietăților s-au menținut aproape la același nivel, iar în unele zone chiar au crescut.

De asemenea, o mare parte din an a marcat un interes crescut atât din partea cumpărătorilor, cât și a vânzătorilor, aspect ce s-a putut observa în majoritatea marilor orașe ale țării. Scăderea s-a remarcat predominant pe zona de închiriere, cel mai probabil din cauza sistării cursurilor universitare și mutarea învățământului în zona online.

Citește și: De ce este esențial să ai un plan de afaceri pentru agenția imobiliară

Cum s-a comportat piața imobiliară din Cluj în 2020

Inițial, piața imobiliară din Cluj a înregistrat o scădere în tranzacționarea proprietăților. Ajuns la un standard ridicat, în care cererea dicta o creștere exponențială a prețurilor, Clujul a cunoscut un declin pe parte de închiriere.

De asemenea, anul 2020 a adus în Cluj o evoluție pe partea de vânzare-cumpărare, în special în sectorul caselor și vilelor, care au devenit mult mai căutate. Clujenii au început să se orienteze către apartamente mai mari sau case cu grădină, care să îi facă să resimtă mai puțin efectele izolării.

Piața de real estate din Cluj Napoca și din județul Cluj

Proprietățile din Cluj sunt în continuare la mare căutare, iar orașul se extinde rapid, multe persoane orientându-se către proprietățile de la periferie, care promit o viață departe de agitația orașului și mai mult spațiu verde. 

De asemenea, proprietățile din cartierele aflate la ieșirea din Cluj Napoca se vând și se închiriază la prețuri simțitor sub cele centrale. Totuși, odată cu dezvoltarea noilor complexe rezidențiale, clujenii sunt dispuși să investească o sumă mai mare pentru o proprietate spațioasă, care să le pună la dispoziție condiții de viață cât mai confortabile. 

Piața imobiliară se dezvoltă tot mai mult și în satele și comunele apropiate de Cluj Napoca, locuitorii orașului preferând să investească în terenuri extravilane sau în case cu grădină aflate în zona rurală, chiar dacă asta presupune o viitoare navetă zilnică.

Citește și: Cum îți transformi agenția imobiliară într-o afacere profitabilă?

Urmărește și webinarul Piața imobiliară și criza #Covid-19 și află de la speaker-ul Christian Hrdliczka câteva insight-uri din domeniul real estate din Austria:

 

Comunicarea agențiilor imobiliare cu cei interesați de o tranzacție imobiliară în Cluj

O schimbare notabilă în comportamentul agențiilor imobiliare din 2020 ține de modul de promovare și comunicare. Agenții au înțeles că, mai ales în contextul actual, accentul trebuie pus pe promovarea proprietăților în mediul online.

De asemenea, prezentările proprietăților s-au mutat în multe cazuri în spațiul virtual, reprezentând o alternativă sigură și rapidă pentru vizionările clasice. Se poate spune că abilitatea agenților de a se adapta la noul context a ajutat piața imobiliară să funcționeze în continuare la parametri normali și să nu se prăbușească.

Citește și: Afaceri imobiliare în România post pandemie

Piața imobiliară din Cluj în 2020 - concluzii

Dincolo de provocările aduse de 2020, piața imobiliară din Cluj rămâne pe un trend favorabil, iar prețurile pe parte de vânzare-cumpărare rămân constante și chiar cresc, în funcție de mărimea proprietății și de zona în care aceasta se află situată.

Închirierile înregistrează deocamdată o ușoară descreștere pe parte de interes și implicit de prețuri, însă situația nu este una alarmantă în momentul de față.

Privind situația per ansamblu, putem spune că imobiliarele din Cluj sunt în continuare o zonă bună pentru orice investitor și o alegere excelentă pentru antreprenorii care se gândesc să intre în domeniul real estate.

 

Click me

 

Află ultimele noutăți de la RE/MAX