Șapte întrebări pe care să le pui consultantului tău imobiliar

Timp de citire: 10 min
Share this Share on email Share on twitter Share on linkedin Share on facebook

consultant imobiliar profesionist RE/MAX Dacă te-ai hotărât să cumperi sau să vinzi o locuință, agentul imobiliar pe care îl alegi va fi partenerul tău în realizarea uneia dintre cele mai importante tranzacții din viața ta. 

De aici importanța de a-l alege cu atenție, mai ales dacă vorbim despre o reprezentare exclusivă, pentru a fi sigur că te va susține așa cum îți dorești pe tot parcursul procesului de vânzare sau cumpărare.

Ai nevoie de  un consilier imobiliar experimentat și profesionist, cu calități bune de comunicator, dar și de negociator – indiferent că optezi pentru o agenție imobiliară din Cluj, Timișoara, București sau oricare altă localitate din țară.

Am selectat pentru tine un set de șapte întrebări care pot fi un bun punct de pornire al parteneriatului dintre tine și consultantul tău în imobiliare, pentru o tranzacție imobiliară de succes.

1. Care este experiența pe care o aveți în consultanță imobiliară?

Un consilier imobiliar experimentat, care a încheiat numeroase tranzacții de succes, îți va putea oferi numeroase insight-uri asupra pieței imobiliare și oportunităților existente. 

Acesta va ști să îți promoveze locuința în mod corespunzător, atunci când dorești să vinzi o casă sau un apartament, sau să îți propună acele locuințe care se potrivesc cel mai bine cerințelor tale, atunci când ești în situația de a cumpăra o casă.

Cu toate că experiența este importantă, aceasta nu este singurul criteriu de luat în considerare. Există numeroși agenți imobiliari tineri, care au învățat extrem de repede tainele pieței imobiliare. Un avantaj aparte au, din acest punct de vedere, agențiile în sistem de franciză, agenții lor putând învăța rapid de la colegii cu mai multă experiență, care îi vor ajuta să înțeleagă rapid piața imobiliară în care activează.

2. În cariera de consultant imobiliar, câte tranzacții ați intermediat în zona proprietății pe care o vând sau cumpăr?

Cunoașterea zonei și a specificului ei de către agentul imobiliar ales este cum nu se poate mai importantă. În special în orașele mari, așa cum sunt Bucureștiul, Iașul, Clujul sau Timișoara, fiecare cartier poate avea specificul lui, iar un consultant sau un agent imobiliar cu experiență pe zona vizată vă va putea oferi câteva detalii esențiale în legătură cu aceasta.

În plus, acesta va cunoaște zona și oamenii, va putea să vă ofere câteva argumente în plus în cadrul negocierii sau, dacă vorbim despre achiziționarea unei locuințe, ar putea să vă propună o proprietate conformă cerințelor dvs, dar mai avantajoasă din unele puncte de vedere (al prețului, dar nu numai).

Citește și: Colaborarea cu un agent imobiliar pentru noul tău ”Acasă”

3. Din perspectiva dvs de consilier imobiliar, care este prețul pe care îl considerați rezonabil pentru vânzarea proprietății mele sau pentru cerințele pe care le-am ca și cumpărător?

Atunci când vorbim despre tranzacții imobiliare, indiferent că vorbim despre cumpărarea sau vânzarea unui apartament, fiecare dintre noi are un preț în minte. Acesta e bazat pe ceea ce ne dorim și pe prețurile cu care știm deja că s-au vândut sau cumpărat locuințe în orașul vizat. 

Dacă vorbim despre achiziția unui apartament, ne vom raporta și la suma pe care o deținem sau la cea pe care o vom împrumuta de la bancă, indiferent că mergem pe un credit ipotecar clasic sau unul Prima Casă (program care își va schimba radical formatul în 2019, dar și denumirea, devenind O familie, o casă).

Consultantul imobiliar va avea mai multe informații însă, și va ști să facă o evaluare a proprietății în funcție de piață și alte criterii relevante. E bine să îi asculți părerea și argumentele – chiar dacă tu vei fi cel care stabilește prețul final sau decide dacă achiziționează sau nu o proprietate.

4. Ce instrumente de promovare specifice domeniului imobiliar utilizați?

Atunci când vinzi o locuință, instrumentele de promovare pe care agentul imobiliar le are la dispoziție sunt esențiale, pentru că prin intermediul acestora vei putea atrage acei clienți calificați, potențiali cumpărători pentru locuința pe care o vinzi.

Urmărește răspunsul agentului: un mix de instrumente de promovare, format din site propriu al agenției (ideal ar fi ca acesta să fie unul cunoscut), rețea personală bogată și acces la marile portaluri naționale de anunțuri imobiliare este de dorit.

Citește și: 5 metode prin care un agent imobiliar îți economisește timpul

5. La ce baze de date aveți acces?

Dacă ești cumpărător, îți dorești un consultant imobiliar care să aibă acces la un număr cât mai mare de proprietăți și din care să îți poată propune variante cât mai apropiate de cerințele tale. O bază de date cât mai mare este importantă, pentru că vei avea de unde selecta proprietatea dorită.

6. Cum vom ține legătura? Când vă pot contacta pentru un update cu privire la oportunitățile identificate?

Consilierul tău imobiliar, mai ales atunci când vorbim despre reprezentare exclusivă, va fi partenerul tău pe tot parcursul derulării tranzacției. Comunicarea cu acesta este importantă, pe tot parcursul derulării contractului.

O adresă de email de firmă, oferirea telefonului și stabilirea unor ore în care îl poți contacta pe parcursul colaborării, dar și modul în care acesta alege să comunice cu clienții poate fi unul dintre criteriile pe care le poți lua în considerare atunci când alegi consultantul imobiliar cu care să lucrezi.

Citește și: 4 sfaturi pentru a-i ajuta pe clienții divorțati să își vândă casa

7. Ce criterii ar trebui să iau în considerare atunci când cumpăr un apartament?

Ai, cu siguranță, propriile criterii atunci când vorbim despre apartamentul dorit. Ar trebui să fie la un etaj intermediar, să fie aproape de metrou, dacă vorbim despre achiziția unui apartament din București, sau aproape de centrele de interes atunci când cumperi un apartament în Cluj, Iași, Timișoara sau în orice altă localitate, să aibă un anumit număr de camere și să îndeplinească alte câteva cerințe personale.

Consultantul imobiliar vede lucrurile din perspectiva pieței însă, și va fi interesant să îl întrebi chiar pe el ce consideră și la ce ai putea să te uiți atunci când achiziționezi un apartament.

Un răspuns sincer și câteva insight-uri interesante îți vor spune și că ai în față o persoană transparentă, care își dorește ca tu să închei o afacere corectă.

Alege, așadar, cu atenție consultantul imobiliar cu care colaborezi, mai ales atunci când te hotărăști pentru reprezentarea exclusivă, ce vine cu numeroase avantaje.

Indiferent că vinzi sau cumperi un apartament la Cluj, București sau Timișoara sau o casă în zona pe care o vizezi, e important să ai alături un partener de încredere, un consultant imobiliar deschis și experimentat.

Click me

Află ultimele noutăți de la RE/MAX